Als zzp-er uitgeschakeld zijn door ziekte of een ongeval

Wanneer je werkzaam bent als zzp-er en je wordt onverhoopt ziek of je krijgt een ongeval, dan is er geen ziektewet waar je op terug kunt vallen. Ben je slechts tijdelijk uit de roulatie dan zal het doorgaans, zowel voor jou als je bedrijf, niet meteen grote problemen opleveren.

Mocht je echter langdurig ziek worden of door een ongeval langere tijd niet meer in staat zijn om te werken, kan dat op financieel gebied verstrekkende gevolgen hebben.

Wel of geen aov

Uit recente cijfers blijkt dat driekwart van alle zzp-ers geen arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten. Het is dan ook een eigen keuze en geen verplichting. Uiteraard kun je zelf sparen en een bedrag reserveren voor dit soort noodgevallen. Helaas is dit niet voor iedere ondernemer weggelegd. Zo kunnen beginnend ondernemers (nog) niet over zo’n buffer beschikken.

Kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering

Er wordt nog steeds gedacht het afsluiten van de kosten arbeidsongeschiktheidsverzekering enorm duur is. Maar in de praktijk blijkt dat verzekeraars steeds meer maatwerk kunnen leveren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een verzekering af te sluiten met een beperkte uitkeringsduur. Wanneer je twee tot vijf jaar terug kunt vallen op een uitkering, zal het bedrag aan premie veel lager zijn.

Uiteraard is het dan wel zaak om te kijken of dit voor jou een aanvaardbaar risico is. Om een ander te vergelijken is het verstandig om bij meerder verzekeraars advies in te winnen en een offerte aan te vragen toegespitst op jouw situatie.