Bitcoins

Om het simpel te stellen: bitcoins zijn digitale munten en je kan ze gebruiken net zoals je nu ook euro’s of dollars gebruikt. Je kan ze onder andere: kopen en weer verkopen, uitgeven bij diverse winkels en webshops, accepteren als betaalmiddel, ermee handelen of ze bewaren in de hoop dat ze meer waard worden.

Bitcoin is wat ze noemen een “cryptcocurrency” het is een digitale decentrale munteenheid waarvan de koers fluctueert op de open markt. In tegenstelling tot de systemen waar we nu mee betalen, zoals bijvoorbeeld creditcards, is bitcoin uitermate geschikt voor gebruik op het Internet.

Wat Bitcoin mogelijk maakt is financiele soevereiniteit. Het is jouw geld en jij bepaalt wat je ermee doet. Er zijn bij Bitcoin geen banken of financiele instituties die de dienst uitmaken. Transacties gaan van persoon naar persoon en zijn niet te censureren of terug te draaien.

In deze sectie gaan we dieper in op de verschillende aspecten van Bitcoin het betalingsnetwerk, en bitcoin als munteenheid. Bitcoin is namelijk:

  • Decentraal
  • Openbaar
  • Onveranderbaar
  • Permissieloos
  • Niet censureerbaar

We leggen ook het originele doel uit van Bitcoins, en laten de huidige functie van “oppotmiddel” (dit wordt ook wel “store of value” genoemd) eventjes voor wat het is. In de originele visie van de bedenker, Satoshi Nakamoto, is er namelijk slechts één functie die de nieuwe munteenheid zou moeten hebben: Digitaal geld. Laten we eens kijken hoe dit bij Bitcoin in de praktijk is vormgegeven.

https://bitvavo.com/nl/bitcoin